Es recomana beure líquids i no sortir al carrer a les hores de més sol.

Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, entre dijous i dissabte es preveu un episodi d’onada de calor que afectarà tot Catalunya, on les màximes podrien arribar a fregar els 40 graus. És per aquest motiu que l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil aconsella prendre mesures preventives per fer front a les altes temperatures. D’altra banda, l’Àrea de Benestar i Famílies ha posat en marxa un pla preventiu per informar la gent gran de la ciutat dels efectes derivats d’una calor excessiva.
El Departament de Salut de la Generalitat i Protecció Civil de L’Hospitalet recorden que quan els termòmetres pugen notablement a l’estiu, la calor excessiva pot ser un perill per al nostre organisme. I és que les temperatures molt extremes ens provoquen pèrdua de líquids i de sals minerals. Com a conseqüència d’això, podem patir problemes dedeshidratació i esgotament, a banda que es poden agreujar les malaltia cròniques. Si l’exposició a temperatures tan elevades es perllonga, es pot patir un cop de calor, que és una situació que pot acabar sent greu.
Recomanacions a casa
La intensa calor d’aquests dies pot ser més suportable si quan estiguem a la llar procurem baixar les persianes de les finestres on toca el sol directament, passar el màxim de temps possible a les estances més fresques, fer ús d’algun tipus de climatització. En cas de no disposar d’aire condicionat, es recomana passar un parell d’hores en llocs climatitzats, com per exemple: biblioteques, cinemes o centre comercials.
Recomanacions al carrer
Per evitar un cop de calor el principal consell és evitar sortir al carrer en les hores de màxima radiació. Si no és possible, la millor opció és equipar-nos amb una gorraroba lleugera, i procurar caminar per l’ombra. També és important portar aigua i beure sovint, i no dubtar de mullar-nos una mica la cara si ho necessitem.
Altres mesures preventives
El Departament de Salut ha recordat a la ciutadania que per evitar el cop de calor s’ha de limitar l’activitat física durant les hores de més calor, ja que al migdia és quan l’exposició al sol és més perillosa. A més, cal evitar prendre begudes alcohòliques, alhora que s’ha de renunciar a menjars plats molt calents i que aportin moltes calories.
Col•lectius vulnerables
Les persones que tenen més risc de patir una onada de calor són la gent gran -de més de 75 anys- els sense sostre, els discapacitats físics o psíquics, els ciutadans amb mobilitat reduïda, les persones que hagin de fer activitat física a l’aire lliure, les que pateixen hipertensió arterial,diabetis, i els infants.
Pla preventiu
L’Àrea de Benestar i Famílies de l’Ajuntament de L’Hospitalet ha posat en marxa un pla preventiu per informar la gent gran de la ciutat dels efectes que una calor excessiva i sostinguda pot provocar en la salut de les persones. Des de mitjan juny, es fan diferents accions informatives als casals de jubilats de la ciutat i per a les persones usuàries dels diferents serveis municipals, principalment del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD).
També hi ha previst activar un pla d’emergències quan hi hagi previsió de temperatures que superin el percentil de temperatura màxima durant tres dies seguits. En aquest cas, els serveis municipals contactaran telefònicament amb les persones usuàries majors de 75 anys que presentin una situació de risc. En cas necessari, es preveu el trasllat als casals municipals amb aire condicionat més a prop del domicili de la persona afectada o, en situació greu, a un centre hospitalari o residència. (info vía digital-h.cat)