· El Grupo Parlamentario de Cs ya presentó el pasado 14 de abril una batería de preguntas sobre la incidencia de la COVID-19 y las medidas sanitarias realizadas en la misma residencia hospitalense.

L’Hospitalet de Llobregat, miércoles 13 de mayo de 2020. Noemí de la Calle, Portavoz de Igualdad, Trabajo y Asuntos Sociales del Grupo Parlamentario de Ciutadans (Cs), ha presentado una batería de preguntas en el Parlament de Catalunya sobre la actuación del Govern de la Generalitat ante una denuncia de malos tratos la residencia DomusVi Can Buxeres del municipio de L’Hospitalet. Los hechos denunciados por los familiares de una residente se remontan al año 2019, antes de que la alta incidencia de la pandemia del COVID-19 en las residencias de personas mayores las pusieran en el centro de la atención. De la Calle ha explicado que “desde Cs llevábamos tiempo denunciando que la atención a la dependencia en Cataluña presenta cifras muy por debajo de la media española, ya de por sí insuficiente, y que la desactualización de la Cartera de Servicios sociales comporta que la ratio de trabajadores en las residencias no sea suficiente para garantizar una atención de calidad” y ha mostrado su preocupación por que “la dejadez del Govern respecto a las residencias haya incidido muy negativamente en la gestión de la pandemia”. La diputada de Cs ha reclamado respuestas por escrito al Govern sobre “el conocimiento disponible por la Generalitat sobre los hechos denunciados y los protocolos de actuación y expedientes de investigación iniciados por la administración a raíz de ellos” y ha planteado que “la crudeza de la incidencia de la pandemia en las residencias ha de servir para que se ponga en el foco las graves deficiencias en la gestión, control y financiación por parte de la administración de todo el sistema residencial, especialmente de cara a la posibilidad de un nuevo rebrote de la pandemia, este es el cometido que tiene que afrontar la Comisión de Políticas para las personas mayores que impulsó Cs y que recientemente de ha reactivado después de que lo solicitáramos ante la gravedad de la situación en las residencias durante la pandemia”.

En el caso del municipio de l’Hospitalet de Llobregat, ha habido más residencias que han sido objeto de quejas por parte de los familiares de residentes. En este sentido, el Grupo Parlamentario de Cs ha solicitado también la comparecencia de una representación de familiares de residentes en la Residència Collblanc Companys Socials, gestionada por el Consorci Sanitari Integral (que depende varias administraciones, entre ellas la Generalitat y el Ayuntamiento de L’Hospitalet), que han denunciado la falta de transparencia del centro ante la gran incidencia de la pandemia registrada en él. El portavoz del Grupo Municipal de Cs en el municipio, Miguel García ha expresado su preocupación por “el desconocimiento mostrado por el Ayuntamiento sobre estas denuncias cuando está representado en el Consejo Rector de la entidad” y ha reclamado al ayuntamiento que “vele en todo momento por la transparencia de la gestión del consorcio y garantice que los familiares reciban en todo momento información sobre el estado de sus seres queridos”.

Nota de prensa en català

L’Hospitalet de Llobregat, dimecres 13 de maig de 2020. Noemí de la Calle, Portaveu d’Igualtat, Treball i Assumptes socials del Grup Parlamentari de Ciutadans (Cs), ha presentat una bateria de preguntes en el Parlament de Catalunya sobre l’actuació del Govern de la Generalitat davant una denúncia de maltractaments la residència DomusVi Ca Buxeres del municipi de L’Hospitalet. Els fets denunciats pels familiars d’una resident es remunten a l’any 2019, abans que l’alta incidència de la pandèmia del COVID-19 en les residències de persones majors les posessin en el centre de l’atenció. De la Calle ha explicat que “des de Cs portàvem temps denunciant que l’atenció a la dependència a Catalunya presenta xifres molt per sota de la mitjana espanyola, ja de per si mateix insuficient, i que la desactualizació de la Cartera de Serveis socials comporta que la ràtio de treballadors en les residències no sigui suficient per a garantir una atenció de qualitat” i ha mostrat la seva preocupació perquè “la deixadesa del Govern respecte a les residències hagi incidit molt negativament en la gestió de la pandèmia”. La diputada de Cs ha reclamat respostes per escrit al Govern sobre “el coneixement disponible per la Generalitat sobre els fets denunciats i els protocols d’actuació i expedients de recerca iniciats per l’administració arran d’ells” i ha plantejat que “la cruesa de la incidència de la pandèmia en les residències ha de servir perquè es posi en el focus les greus deficiències en la gestió, control i finançament per part de l’administració de tot el sistema residencial, especialment de cara a la possibilitat d’un nou rebrot de la pandèmia, aquest és la comesa que ha d’afrontar la Comissió de Polítiques per a les persones majors que va impulsar Cs i que recentment d’ha reactivat després que el sol·licitéssim davant la gravetat de la situació en les residències durant la pandèmia”.

En el cas del municipi de l’Hospitalet de Llobregat, hi ha hagut més residències que han estat objecte de queixes per part dels familiars de residents. En aquest sentit, el Grup Parlamentari de Cs ha sol·licitat també la compareixença d’una representació de familiars de residents en la Residència Collblanc Companys Socials, gestionada pel Consorci Sanitari Integral (que depèn diverses administracions, entre elles la Generalitat i l’Ajuntament de L’Hospitalet), que han denunciat la falta de transparència del centre davant la gran incidència de la pandèmia registrada en ell. El portaveu del Grup Municipal de Cs en el municipi, Miguel García ha expressat la seva preocupació per “el desconeixement mostrat per l’Ajuntament sobre aquestes denúncies quan està representat en el Consell Rector de l’entitat” i ha reclamat a l’ajuntament que “vetlli en tot moment per la transparència de la gestió del consorci i garanteixi que els familiars rebin en tot moment informació sobre l’estat dels seus sers estimats”